Anyagok – Eszközök

Tóth András - Szobrász

Az első amit a suliban kihangsúlyozott a tanár, hogy két fajta mintázó eszköz van ami segítségünkre lehet egy szobor megalkotásában.
Az első és legfontosabb a kezünk! Az anyag érintésével és megmunkálásával létrejön egyfajta kapcsolat művész és a műve közt, érzelmeket közvetítünk a kezünkkel melyek befolyásolják a mű végleges formáját. Mi sem hangsúlyozza fontosságát mint Michelangelo híres freskó festménye, a Sixtus-kápolnában található „Ádám teremtése”, amely ránk hagyta a mítoszt, az érintés általi teremtés példáját. Tudom-tudom eléggé fennkölt és szar duma, de az érintésnek itt is hatalmas ereje van, legyen szó egy finom részlet kidolgozásáról vagy a durva tömegek felhordásáról, igenis számít. Majd rájöttök ti is…
A másik amit meg mi alakítunk ki mintázó eszközt a saját elvárásainknak megfelelően.
Nos…. Tudnék mellette és ellene is érvelni, ugyanis ma már annyi féle-fajta mintázó eszköz van amivel élvezet formázni, de azért én is farigcsáltam fogpiszkálóból célszerszámot (elengedhetetlen ha nagyon pici plasztikát mintázik az ember).

Az anyagokról röviden csak annyit, hogy a suliban még a hagyományos fazekas agyagot használtuk . Olcsó de sok vele a macera, locsolgatni meg takargatni kell különben kiszárad, zsugorodik és szétreped.

Ma már olaj bázisú agyagot használok ami Chavant névre hallgat. Ez a fajta agyag nem szárad meg a levegőn és 3 féle keménységgel választható: soft, medium, hard.